Thursday, February 2, 2017

Undergraduate UIAM

Alhamdulillah dah sepuluh hari berlalu sejak last tawe(taaruf week 2017).
well tawe this kinda disappointed and not reached my expectation but nahh again it's not me who handle the programme, carry out the responsibility so I would like to thank all the committee for their works and hardship in handling our batch for the moment.  

sebenarnya, saya kecewa bukan sebab tawe ni sangat pun. lebih kepada kecewa sebab bukan ummi yang datang hantar. saya cuba untuk memahami soal keaadan kewangan yang tidak mengizinkan, soal waktu pekerjaan yang tidak bisa ummi abaikan. Tanpa ayahanda. Tanpa suaminya. saya cuba. saya cuba untuk sedapkan hati. saya cuba untuk kuatkan hati. saya cuba untuk kumpul semangat. tetapi keadaan malah bertambah parah. saya rebah. saya menangis hiba tanpa suara. tanpa ada yang bertanya mengapa? tanpa bonda, tanpa ayahanda. saya lemah. saya buntu. saya keliru. saya tidak tahu apa yang sedang lakukan. saya acapkali menyoal diri. benarkah ini yang kau mahukan? apa kau pasti dengan keputusan yang kau lakukan? 
saya utarakan soalan pada bonda. mengapa saya tidak dapat menerima keputusan ini? walhal saya yang putuskan keputusan ini. mengapa lebih derita dari bahagia? dimana pergi manisnya dalam mengejar ilmu dan mengapa cuma pahit yang saya terima?
saya muhasabah diri. berbicara dengan tuhan dalam setiap sujud mengadap-Nya. dalam setiap hela nafas. dalam setiap bait ayat dalam kitab-Nya. Allah apa ini keputusan yang terbaik buatku..
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)
Allah. Allah. tunjukkan aku jalan yang lurus. pinjamkan kekuatan-Mu untuk aku teruskan perjuangan ini. Ya Rabbi aku rindu. Rindu pada insan bergelar ayah. Pada insan yang jemput dahulu sebelum sempat aku mengucup ubun nya. Pada insan yang pergi mengadapmu sebelum sempat aku memohon ampun, menghalal kan makan minum pakai ku sepanjang dia Kau pinjamkan kepada kami sekeluarga. Aku merindui lambaian Baqi yang belum pernah aku jejaki. Ya Allah ringankanlah azab keatas semua muslimin yang telah pergi mengadapMu. 


Ayah. anak ayah dah berjaya melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah. InshaaAllah ayah ceq akan cuba untuk graduate dalam bachelor of education(majoring in Guidance and Counselling) and minor in IT. ceq masih tak pasti lagi IT tu dapat ka tak, tapi inshaaAllah ada rezeki adalah. ceq teringin nak sambung dalam bidang pendidikan khas tapi UIA tak tawarkan. takpalah inshaaAllah ada rezeki ceq akan sambung belajar lagi. tapi sebelum tu ceq nak kena habiskan degree dan kerja dulu lah. adik adik perlukan bantuan dari kakak depa jugakan ayah. ayah selalu pesan "belajar. jangan fikir kerja. ayah ada ayah tanggung ayah cari duit." tapi ayah ceq mintak maaf terpaksa pertimbangkan janji ceq. ayah dah takdak. kesian ummi kerja sorang ja kan ayah, tambah tolak hutang lagi Allahu. ceq harap ceq dapat jadi cikgu atau kaunselor macam ayah. guru yang anak murid sentiasa kenangkan. guru yang tak lokek dalam apa jua benda. guru yang mampu menahan sabar dan kerenah anak murid. Allahu. ceq sedar ceq ni banyak kurang. tak layak bergelar guru seperti ayah seperti ummi. tapi ceq akan cuba inshaaAllah. tadi dalam kelas lecturer tanya kenapa kamu nak jadi kaunselor? terus terang jawapan ceq merapu sebab ceq tak tahu betul ka ceq nak jadi kaunselor ni? 

sekian dari anak yang merindui ayahandanya. 

0 keikhlasan ukhwah: