Monday, December 24, 2012


“berhentilah peduli,
maka kau akan jauh dari luka.”

“berhentilah mengambil tahu,
maka kau akan jauh dari kecewa”

itulah kata mereka,
dan juga bisik hati yang pernah dilukai.

jujur,
berhenti peduli, dan berpura-pura tak mengambil tahu itu,
benteng dari luka dan kecewa 
atau hanya membuat hati bertambah luka?

kerana kita sedang berpura-pura,
memaksa diri dan membohongi hati,
bahawa sejujurnya,
masih ada khabar yang ingin kita dengari?


ketakutan terkadang membuat kita menjauh,
sedang rasa ingin tahu membuat kita menderita.


maka, pilihlah yang terbaik. ;’)

dan sudah lama,
ku pujuk hati,
mari kembali mencari YANG ABADI.

dan sudah lama,
ku pujuk diri,
mari kembali kepada YANG SETIA MENANTI.

dan sudah lama,
aku pesan pada diri,
supaya berhenti mencari dan berharap pada mimpi yang tak pasti.

sungguh,
hingga saat dan detik ini,
hati masih begini,
masih bertatih-tatih ‘mencari’.

dan,
aku cuma bimbang,
bahawa kesempatan akan akhirnya berlalu pergi sia-sia.

Sunday, December 23, 2012


dan kita perempuan ini,
selalu mahu seorang lelaki, 
menuruti kehendak kita.
kita mahu dia tunjukkan bahawa dia sayang kita.
kita mahu dia buktikan cintanya pada kita.
kita mahu dia tunjukkan bahawa dia sangat peduli, caring pada kita.

kita mahu bukti.
kita mahu dia selalu ada.
kita mahu selalu bersama.
padahal, dia dengan kita belum ada ikatan sah.

padahal dia, selalu mengelak.
dia menahan dirinya mengajak kita keluar,
kerana takut berbuat dosa,
lalu kita menuduh dia tak sayang pada kita dan lebih mengutamakan kerja.
kita mahu selalu berbalas sms, bertanya hal remeh temeh,
sedang dia gelisah, terpaksa bersms,
dia risau, hubungannya lebih membawa ke arah lagha dan perkara sia-sia,
tapi kita menuduhnya ada perempuan lain.

kita mahu selalu berhubungan,
menelefon,
berborak kosong, sehingga berjam-jam,
ketawa ceria dan terus bercerita,
sedang dia takut mendengar suara kita,
saat telefonnya bergetar, hatinya turut bergetar,
itu kerana dia bimbang tergoda,
tapi bila dia mengelak berbual panjang,
lalu kita menuduhnya tak sayang pada kita.

itulah kita,
seorang perempuan,
yang terlanjur menyayangi,
yang sudah terlalu jauh menyukai,
menyimpan harap, dan memasang impian.
makanya,
selaku perempuan,
bantulah dia untuk menjaga kita.
elakkan diri terlalu bermanja-manja,
apatah lagi meluangkan masa bersama,
selagi akad belum terpateri.

Kerana dia yang menyayangi,
Akan selalu melindungi,
Bukan mengambil kesempatan untuk mencemarkan.

Wednesday, December 19, 2012

Pmr result O.o

Assalamualaikum selesai sudah kan hari ni semua pelajar form 3 2012 getaq satu badan aih termasuk aku ! ada ka patut aku pikir "macam mana kalau sebelum ambik result aku kemalangan?" haih negative thinking kan :p apapun aku nak wish TAHNIAH kat korang semua ya :) maaf kalau ada terkasar bahasa terluka dihati ya . buat yang berjaya jangan lupa diri  #untuk aku jugak# fikir SPM 2014 pulak  ya syang. 
buat yang tidak mendapat keputusan yang elok tak pa PMR saja kan SPM buat THE BEST okey ! kita pun manusia mungkin hari ni kita kat bawah mana tau Allah nak bagi kita rezeki insya-Allah 

congarate untuk WADIA !! thumbs Up la korang ! aku triple mimple love you all till jannah insya-Allah

wah aku paling suka dengan KELUARAN SKPJ SEMUANYA PANDAI 
alhamdulilah thanks to Allah jugak ya sebab membenarkan kita merasai kemanisan sebuah kejayaan ni 
dulu masa aku kat SKPJ keputusan UPSR aku biasa saja tak dpt full pun 4A ja tuu pun aku dh syukur sgt2 mana tak syukurnya ayah aku target aku 3b 2c pergh terbaik kan :') tpi tu dulu la.. :) 
nak tau dak apa pulak DRAMA masa PMR hari tuu..?!
ayah cakap saya tak kan dapat 8a kalau msih berperangai macam ni fine.. --' sikit sikit cuba la ubah kan sikit saja.. masa keputusan Trial Pmr i just got 2A 5B 1C 
Wow marvelous terer arkk tabik spring gitu lahh mana taknya geng wadia yang len semuanya 4A ke atas aku terbabas sendirian terkapai sorang sorang huhuhu naseb ada peneman juga :D
tapi alhamdulilah dapat jugak straigth a. dan yang best tu WADIA semua sama ja :D 
aku nak ucapkan tahniah kat semua kawan2 aku yang berjaya ya berjaya tak bermakna straight A tau. 
buat amni Wani, aton dina  anis afifah athirah ain syazwani syamil marwan syukri zuhair kamal faiz anas dan semua yang kenal aku tahniah ya ! usaha lagi untuk SPM 2014 

sebenarnya aku lupa satu dua tiga perkara 
korang tahukan doa yg paling dimakbulkan ialah doa seorang sahabat untuk sahabatnya tanpa pengetahuan mereka 
aku nak ucap terima kasih sebab Allah telah mengurniakan aku sahabat yang baik belaka 
terima kasih kerana telah mendoakan aku insya-Allah doa aku akan sentiasa mengiringi kalian ya
maju untuk negara ! gambatte ! 

Saturday, December 15, 2012

Huda Syafiqah 's 1st Giveaway

nah ambik kau XD comelnya auwchak O_O heheh
kali ni saya dengan rasmi nya nak join GA comel "pemilik pun mesti comel kan :*" ni :D  
pss~ nak tau dak Hadiah untuk GA ni sgt awsome gitu maa.. =D 
tambah2 bab teddy bear ni : i'm inlove :
nah ambik kau buat cuci mata ja semua aku punya *evil laugh*
dak aih lawak ja .. untuk cik HUDA maaf la saya COPY DAN PASTE terus .. tak mintak izin pun kan :'( maaf sgt nak tulis saya sangatttttttttt rajin =P
Pemilihan secara rawak * random.org * 
- Sepasang baju peplum  × 1 .
- Bohemian Watch kaler Baby Blue  × 1 .
- Cenderamata special × 10 .
- Tudung  Bawal Bead Sakura × 1 .
- Tudung × 1 .
- Sepasang kain Korean Cotton × 4 .
- Pure Marine Collagen Gred AAA × 1 .
- Pure Marine Collagen Gred AA × 2 .
- Pin Comel × 1 .
- Header comel × 2 .
- Name Keychain × 4 .
- Cartoon Keychain × 2 .
- Edit Full Blog + Header × 2 .
- Doodle × 4 
hah hadiah ni la paling UNTUNG meyh!! 
l
l
v
Top Referral  
-Teddy Bear 0.8 meter .

Love Tag :D 
---> Iffah Khalilah





Nota Hati : Lai Lai Lai~~ maaf ya Huda sekali lagi kami copy terus masuk :( maaf sgt 

BAHAYA TIDUR DALAM LAMPU TERBUKA




*saya pun suka buat gak dah la merosakkan badan dan tak menjimatkan duit elektrik la pulak*

hah sila la baca noh ish2 kita ni suka buat benda dalam sedar 


Nota Hati : sumber ni mai dari Facebook jugak ya :) 

Friday, December 14, 2012

SMS


ASSALAMUALAIKUM 
KEPADA PELAJAR YANG AKAN MENGAMBIL RESULT PMR RABU NI 19/12/2012 BOLEH LA MEMBUAT SEMAKKAN SECARA SMS SEPERTI YANG TERDAPAT DALAM GAMBAR DI BAWAH YA :) 

SEMOGA KITA SEMUA MEMPEROLEH KEJAYAAN YANG DI IDAM-IDAMKAN =D 

"KAMU SAHABATKU GIVEAWAY BY EJULZ"

Assalamualaikum semua =D dah lama iz tak join mana2 giveaway .. tetiba ja terdetik nak sertai :) rindu dgn kawan2 blog ni .. blog depa makin cute blog kita biasa-biasa saja :)
hah tengah dok syok Blog walking terjumpa blog ni :) -->http://kampung-kameq.blogspot.com<--
hmm tetiba teringat seorang kawan yang selalu guna words kamek dgn kitak ni.. waaa lama tak contact dia ..
okey lah back to the story kk.. saya nak join GA ni nampak best ja it is about Our Friend !!!


cantik tak banner contest ni.. simple but awsome right :)

tag friend--> Syazwani Zamri


(Saya sayang sahabat saya kerana dia hadir bukan sahaja sebagai seorang sahabat..hadir nya membuatkan jiwa yg berduka tetap bergembira .. dia bukan seorang yang senang-senang ja nak lupa kawan .. hadirnya seperti ibu .. memberi nasihat tak kira waktu ..pokoknya persahabtan yang terjalin antara kami adalah kerana Allah semata-mata .. Ukhwah fillah abadan abada.. insya-Allah till Jannah I lOVE You)

izz harap korang pun akan join GA ni k .. :-) 

Assalamualaikum..

 Nota Hati : cepat-cepat tau join tarikh tutupnya 23/12/2012

A simple trip to langkawi

Assalamualaikum warga blogger sekalian alam ya ... wahh berapa lama berapa kurun berapa abad*key kami merepek ja* tah iz tak mengaktif blog kesayangan saya ni ya.. 
saya tak ada kisah menarik yang nak dikongsi bertambah pulak dengan internet yang comel omey gitu =='
apa-pun nak tanya la jugak kan ? cuti ni korang pi mana ? atau dalam bahasa mudah "awak semua pergi bercuti kemana?" hehehe. kalau ada destinasi yang menarik dan kisah yang gempak korang kongsi la ya insya-Allah saya akan baca*mood rajin besa doh
kalau saya kan saya pergi bercuti ke Langkawi*satu tempat yang agak indah tapi saya tak nak jejak kaki ke situ lagi insya-Allah Never!
be happy, candy, colorful, food, rainbow, smile
sebab apa iz x suka p sana sebabnya saya mengalami kepeningan yg teramat sgt ! :p dan yang sedih tu balik ja dari langkawi terus Demam .. hampir-hampir gak nak kena demam panas tapi dah Allah mengkehendaki yang lain jadinya kan ^^ okey langkawi tempat yang best untuk manusia macam saya ni kan !!
Chocolate !! ahahakas banyak kot duit ku dihabiskan untuk benda molek ini.. agak banyak juga la tempat yang di lawati tpi yang tak mungkin saya lupakan ialah masa naik Kereta Kabel! harga normal rm16 gitu ja tpi sebabkan kitaorang nak cepat jadinya RM65 per/Person okey calculate semua sekali dgn anggota keluarga 9 org RM 550 ahahaks terbaik kan .. tak pa sekali ja kan .. 
okey la nak kongsi dgn korang beberapa keping gambar ya .. hope enjoy .. 









serius cantik kan ? okeyh mengaku edit nii


ohsem ohsem meyh !! gayat maa

cantik kan kurniaan Allah ni :D

ni la telaga tujuh :D pandangan dari atas kabel :)

hah .. sampai sini saja ya dulu apa nak ditanya sila la tinggalkan pesanan di komen atau di cbox tu ja ya :) thanks reading ..
heran jugak noh .. ramai jugak kawan kami yang p Langkawi tahun ni.. 
apapun
^_^SAYA BANGGA JADI WARGA PULAU PINANG^_^ 
*eh aku orang perlis*
Ada I kisah :* :* 
Selamat bercuti 

Nota Hati : kalau tak keberatan mintak doakan saya cemerlang dalam Pmr ..  gementar jugak nak ambil result rabu next week .. harap dapat bagi ayah dan umi happy.. please pray for us .. love you till jannah 

Wednesday, December 12, 2012


Apabila kamu teringatkan seseorang, perbanyaklah olehmu ISTIGHFAR#

Apabila kamu lupa tentang apa yg kamu pelajari, perbanyakkanlah SELAWAT#

Apabila kamu ingin wajah berseri & sejuk mata memandang, perbanyaklah SOLAT DHUHA#

Apabila kamu inginkan perlindungan & kekuatan hati, perbanyaklah TAHAJUD#

Apabila kamu inginkan malaikat mendampingimu & mengelak dari pandangan nafsu syaitan, hendaklah kamu sentiasa berada dalam keadaan BERWUDHUK.




 


°°◦♫♥♪ WAHAI BIDADARI, MARI MENUTUP AURAT DENGAN BETUL! ♪♥♫◦°°

>> TUDUNG : Tudung mestilah labuh, menutupi dada, tidak jarang dan tidak terlampau menarik perhatian orang. Tidak boleh memakai sanggul tinggi sehingga begitu jelas kelihatan seperti bonggol unta.

>> PAKAIAN: Baju mestilah labuh, tidak jarang, longgar, tidak menampakkan bentuk badan dan tidak menggunakan warna yang terlampau terang. Lengan baju mestilah sampai ke pergelangan tangan. Bahagian pergelangan tangan ke atas adalah aurat yang wajib ditutupi.

>> PERHIASAN: Perhiasan tidak boleh sehingga tabarruj, jangan kelihatan begitu terserlah dan bukan niat untuk menarik perhatian orang.

>> KAKI: Kaki adalah aurat, wajib ditutupi. Pakai sarung kaki. Tidak boleh memakai gelang kaki yang berbunyi dan kasut tinggi yang menyebabkan bunyi sehingga menarik perhatian. Gunakan kasut tumit getah.

°°◦
♫♥ Cantiknya kamu bila tertutup. ♪♥♫◦°°
Socks up!

"Apabila dirimu meminati seseorang, bermohonlah kepada Allah SWT agar hatinya akan kamu miliki. Jika kamu sangat menginginkannya dengan sebenar-benar keinginan, maka bermohonlah dengan sebenar-benar pengharapan.

Jangan sesekali kamu merayu pada si dia, kerana bicaranya mungkin akan membuatkan kamu terluka. Apabila hati dipersenda, pasti sebuah kekecewaan akan menerpa .

Namun, jika dirimu memohon terus kepada Allah, Penciptanya, dua kemungkinan sedia menanti kamu, iaitu mungkin dirimu mendapatkan hatinya atau mungkin kamu akan mendapat seseorang yang lebih baik darinya…^^,

Monday, October 29, 2012

Tolong beritahu si dia, aku ada pesan buatnya..
Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya..
Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa..
Tolong nasihati si dia, jangan mencintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa..
Tolong nasihati si dia, jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa..
Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya..

Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya..
Tolong katakan pada si dia, aku terpikat kerana imannya bukan rupa..
Tolong ingatkan si dia, aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta..
Tolong ingatkan si dia, aku kasihinya kerana santunnya..

Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia..
Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya..
Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya..
Tolong sedarkan si dia, Aku milik Yang Maha Esa..
Tolong sedarkan si dia, aku masih milik keluarga..
Tolong sedarkan si dia, Tanggungjawabnya besar kepada keluarganya..

Tolong sabarkan si dia, usah ucap cinta di kala cita-cita belum terlaksana..
Tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta..
Tolong sabarkan si dia, bila jarak menjadi penyebab bertambah rindunya..
Tolong pesan padanya, aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya..
Tolong pesan padanya, aku tidak mahu menjadi punca kegagalannya..
Tolong pesan padanya, aku membiarkan Yang Esa menjaganya dirinya..

Tolong khabarkan pada si dia, aku tidak mahu melekakan dia
Tolong khabarkan pada si dia, aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita-citanya..
Tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku..

Tolong sampaikan pada si dia, aku mendambakan cinta suci yang terjaga..
Tolong sampaikan pada si dia, cinta kerana Allah tidak ternilai harganya..
Tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa..
Tolong sampaikan kepada si dia, kerana aku tidak mampu memberitahunya sendiri..

Hanya Engkau Ya Allah mengetahui siapa si dia..
Moga pesanku sampai padanya walau aku sendiri tidak tahu siapa dan di mana si dia..
Moga dia seekor lebah yang sentiasa memuji keagungan Yang Maha Kuasa memasuki taman
larangan dengan sopan santunnya dan bertemu mawar berduri yang terjaga oleh tuannya..
Simpanlah pesananku ini sehingga engkau bertemu diriku suatu hari nanti…

yaAllah,jika perkara ini baik bagiku dalam urusan agamaku dan penghidupanku serta akibat urusan ku maka takdirkanlah dia untukku dan mudahkan dia bagiku…seta berkatilah bagiku didalamnya…tetapi jika engkau ketahui bahawa perkara ini buruk bgku dalam agamaku dan penghidupanku serta akibat urusan ku maka hindarkanlah ia bagiku dan jauhkan pula aku daripadanya,dan takdirkanlah kebaikan bagiku dimana saja adanya,lalu jadikan aku meredhainya…amin~,




Wednesday, September 12, 2012

Thursday, September 6, 2012

DAKWAH

Dalam riak wajah ada pancaran dakwah. dalam tutur bicara ada gema tarbiah. dalam gerak langkah ada semangat mujahidah. kita lupakan wajah yang layu. kita tinggalkan bicara pilu. kita kuburkan langkah yang lesu. BANGKIT MENJULANG PERJUANGAN!


"Tiada keindahan dalam sebuah kehidupan tanpa merasai kepahitan dan tiada bunga-bunga kebahagiaan dalam sebuah kepahitan tanpa menyemai benih-benih kesabaran serta tiada keberkatan pada sebuah kenikmatan jika tiada keikhlasan dan kesyukuran yang bertapak di jiwa insan"


 

" Bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu,yang mencipta segalanya, yang menimpakan uijan, yang menjadikan sakit hatimu, yang membuat keinginanmu terhalang, serta menyusahkan hidupmu, pasti akan damailah hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia, bukan Allah tidak tahu deritanya hidupmu, retaknya hatimu, tapi mungkin itulah yang Allah mahukan kerana Allah tahu hati yang sebeginilah lebih mudah lunak dan mudah dekat dan akrab denganNya..."


‘Good, better, best, never let it rest till your good is better and your better is best. Success will not lower its standard to us. We must raise our standard to success’'He who ask a question is a fool for five minutes, he who does not ask a question remains a fool forever. Teacher open the door, but you must enter by yourself’‘When you make a mistake, don’t look back at it long. Take the reason of the thing into your mind and then look forward. Mistakes are lesson of wisdo. The past cannot be changed. The future is yet in your power’ 

 

Tuesday, August 14, 2012

Burma ? ISLAM :)


Suatu pagi, seorang ayah melihat anaknya yang berumur 14 tahun kelihatan sugul termenung di tangga.

Ayah: "Selamat pagi..."

Anak: "Ya, selamat pagi ayah. Sekarang pukul berapa?"

Ayah: "11.30 pagi."

Anak: "Ayah ibu baru bangun, ya?" 

Ayah: "Hari minggu kan. Biasalah. Syok tidur lepas Subuh. Hehe."

Anak: "Ibu dah habis tengok drama Korea malam tadi?"

Ayah: "Ayah rasa dia dah habis tengok malam tadi. Pukul 2.30 pagi dia tdo malam tadi. Ayah balik pukul 2 pagi tadi dari kedai kopi makan colek buah dengan member, ibu duk menonton lagi. Ayah terus tidur tak tunggu dia dah. Bangun-bangun dah sahur."

----
Anak: "Oh..."

Ayah: "Duk menung jauh nampak. Fikir awek kat sekolah ek? Hee"

Anak: "Emm..ayah tau tak Burma tu kat mana?"

Ayah: "Err..er.."

Anak: "Dulu namanya Burma. Sekarang namanya Myanmar. Negara tu terletak sebelah dengan Bangladesh. Dulu kerajaannya dipimpin kerajaan tentera sampai 2011. Sekarang baru kerajaan demokrasi. Dah ada presiden namanya Thein Sein."

Ayah: "Err..kenapa dengan Burma ni?

Anak: "Saya baca dekat internet, kat sana ada 800 ribu penduduk Rohingya yang mana mereka ni tidak diiktiraf kewarganegaraan mereka. Ramainya antara mereka orang Islam macam kita. Masyarakat majmuk juga macam negara kita. Kat wilayah yang ada penduduk Rohingya tu ada puak Buddha yang besar orang panggil Buddha Rakhine."

Ayah: "Ok. Ayah tak faham. So?"

Anak: "Kat sana telah berlaku rusuhan antara agama. Buddha lawan Islam. Islam telah lama didiskriminasi di sana. Tapi kali ini telah sampai ke kemuncaknya. Tahun ni hingga ke bulan Ramadhan ni, berpuluh-puluh ribu umat Islam dibunuh oleh fanatik Buddha. Masjid-masjid dibakar bersama jemaah di dalamnya, yang membantu baiki masjid dipenjara, wanita-wanita dirogol sampai mati, mayat-mayat umat Islam dihumban ke sungai ke laut tanpa boleh dikebumikan, dibiarkan dimakan anjing-anjing dengan mayat2 dibogelkan tidak berpakaian. Moga Allah melaknat kezaliman melampau yang sedang berlaku. Allah..Allah.."

Ayah: "Owh. Jadi kamu risaukan mereka?"

Anak: "Ya. Tapi saya lagi risaukan kita umat Islam seluruhnya."

Ayah: "Eh, nak risau apa. Jauh lagi tu. Kita duk dalam Malaysia ni aman la. Tiap-tiap tahun boleh sambut malam countdown Tahun Baru dengan meriah. Siap bunga api, konsert dan tarian. Rilek.."

Anak: "Itulah yang saya bimbangkan. Jika semua umat Islam sama seperti kehidupan kita; masih seronok menonton drama/filem kesukaan, masih bersembang sakan dengan rakan-rakan sampai lewat malam di kedai kopi, kedai mamak..tidur lewat, bangun lewat... maka di manakah perubahan?"

Ayah: "Alah..sekali-sekala je hari minggu pe.."

Anak: "Ya, saya lihat pada diri saya sendiri je. Balik sekolah, balik tuisyen malam dah penat. Tidur lewat. Bangun dh subuh. Tahajjud terlepas. Kemudian berulang lagi rutin setiap hari begitulah. Ibu ayah kerja pun begitulah. Balik keje dh penat. Esok ulang lagi keje."

Ayah: "Erm..."

Anak : "Sejujurnya kita tidak betul-betul doa untuk umat Islam yang menderita di seluruh dunia. Masa yang terluang, diisi dengan laman sosial, tenet, outing dgn kawan, buat benda yang kita suka dan sebagainya. 

Jadi, bila kurangnya doa, seluruh umat Islam tidak bersatu hati berdoa, tidak sudi berdoa, agak-agak Allah sudi tak memberikan pertolongan dengan usaha kita yang tak seberapa? Sedangkan makin kita taqarrub(dekat diri) pada Allah, Allah makin dekat pada kita mengabulkan doa-doa kita, kan?"

Ayah: "..."

Anak: "Dahlah. Saya pun tak tahu nak buat macam mana. Saya tak boleh pergi berperang, saya tak boleh berdemonstrasi, apa yang saya mampu buat hanya berdoa dan berikan derma pada mereka. Maaf ayah..saya pergi buat keje sekolah dulu."

Ayah terdiam memikirkan kata-kata anaknya.

--
Story by: Syabab Musafir Kasih




so dari al kisah ringkas di atas di mana kah tanggungjawab kita sebagai saudara seagama.. ?? 
kita yang tentukan :) 

Saturday, June 16, 2012

Selagi dinamakan manusia, kita mempunyai perasaan suka mengasihi dan dikasihi.
Memang adat kehidupan bahawa kasih cinta didahului dengan berasa rindu, namun jangan pula rindu berlebihan. Kerinduan kepada kekasih, sering kali membekaskan duka, penyakit menyebabkan kelemahan hati. Kita sebenarnya berperang dengan perasaan.
Namun, seorang Muslim akan terasa nikmat jika dapat menjauhi keluhan, kesedihan dan kerinduan ini.

Ibnu Qayyim memberikan terapi mujarab mengenai masalah rindu. Sebelum itu beliau memberikan sebab mengapa rasa rindu berlebihan terjadi antaranya: Hati tidak terisi oleh rasa cinta, syukur, zikir dan ibadah kepada Allah sebaliknya membiarkan mata meliar.
Pandangan dan renungan mata adalah jalan membawa kepada kesedihan dan keresahan.

 Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Pandangan mata itu satu daripada sekian banyak anak panah iblis.”
Setiap penyakit ada ubatnya. Ubat yang terbaik adalah meneguk daripada pengajaran al-Quran seperti firman Allah yang bermaksud: “Demikianlah supaya kami memalingkan daripadanya kemungkaran dan kekejian. Sesungguhnya Yusuf itu termasuk hamba kami yang terpilih.” – (Surah Yusuf, ayat 24)

 Ikhlas kepada Allah. Ikhlas adalah ubat penyakit rindu. Ikhlas kepada Allah bermakna selalu berusaha berada di pintu ibadah dan memohon kesembuhan daripada Allah.
Jika kita ikhlas kepada Allah, Allah akan menolong kita daripada penyakit kerinduan melalui cara tidak pernah terdetik di hati.
Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan: “Sungguh jika hati telah berasakan manisnya ibadah kepada Allah dan ikhlas kepada-Nya, nescaya ia tidak akan menjumpai hal lain yang lebih manis, indah, nikmat dan baik daripada Allah.
Manusia tidak akan meninggalkan sesuatu dicintainya, melainkan selepas memperoleh kekasih lain yang lebih dicintainya.

 Doa mengundang sikap, rasa fakir dan rendah diri di hadapan Allah. Oleh itu doa adalah salah satu bentuk ibadah yang agung.
Ketika kita berada dalam kesempitan, kita bersungguh-sungguh dalam berdoa, berasakan Allah amat dekat mendengarkan rayuan.

. Mengurus mata dan pandangan. Pandangan yang berulang-ulang adalah suis penting menyalakan api rindu. Orang yang memandang dengan sepintas lalu jarang berasakan hati terusik dan jatuh.
Ibnul Qayyim menyatakan: “Orang berakal tidak mudah tergelincir jatuh hati dan rindu, dia tidak tertimpa pelbagai kerosakan. Barang siapa yang terjun ke dalamnya maka ia termasuk orang yang menzalimi diri sendiri, tertipu dan akhirnya binasa.
Jika dia tidak melakukan pandangan berkali-kali terhadap orang yang dikagumi dan usahanya itu meragut benang asmara, pastilah asmara tidak akan kukuh mencengkam jiwanya.”

. Bernikah dan membina rumah tangga adalah langkah paling baik. Inilah ubat rindu paling baik. Tidak semestinya bernikah dengan orang yang kita kagumi. Meskipun pernikahan itu dilangsungkan tidak dengan orang dicintai dan diidamkan.

Sumber: gmail-malaysia@googlegroups.com

Tuesday, June 5, 2012

SMART BEST :D



Kita akan bersama menempuh segalanya bersatu hati mendamaikan jiwa yang penuh kesah 
janji patri bersama ikatan tulus setia 
assalamualaikum semua :DD hehhex okey nak cerita ni izzah baru ja balik dari kem SMART di Dusun resort Kuala nerang :D pergh memang macam ni lah #thumbs up# hehhehe
dengan suasana yang mendamaikan disertakan dengan keadaan bilik yang selesa *berAircond duh :D*
pergh memey >TERBAEK<
tapi kan nak tahu satu cerita tak yang paling lawak pernah jadi dalam hidup izzah ??
okey continue baca cerita ni tau
Hari ni hari terakhir kami kat kem ni T_T  jadi sebelum majlis penutup kami semua diminta berkumpul kat dalam dewan ni . nak dijadikan cerita fasilitator kami Uncle BOB buat pengumuman . katanya beliau serta abg-abg dan kak-kak fasi yang lain kecewa dengan pelajar ni sebab mereka buat KONFRENTASI . beliau pun panggillah kak Zai dan Kak Fai ke depan dan bawak nama-nama pelajar tersebut. masa tu kan dia cakap macam ni
nama pelajar yang saya akan sebut ni akan dibuang dari PDCA 
Ya Allah , time tu memang izzah berpulut capoi sangat p cakap kat kawan izz "tah-tah aku tah " *sambil sengih macam kerang WANGI :P *
tetiba nama Izzah Jalilah dipanggil oh no what happen in my world ? kenapa aku akan dibuang kenapa? macam mana ni tak kan aku nak buat nak SMKKS teruk kowt ?
macam nak nangis ja terus tapi tahan jer la malu siot kat Bannat dan Bani ni :(
xper la izz pun jalan jer la ke depan . Selepas tu nama kawan izz di panggil Ain Afiqah . dia pun kedepan jer la duk tepi saya :') saya terfikir gak "bilalah aku ni gaduh ngan ain ni kitaorang Kawan baik la jugak" xper la dah tgk muka para fasi semacam serius ja izz jadi lagi gementar.. macam diorang cakap nak buat laporan lah
 :(  then uncle bob kata kita hukum depa dengan mintk depa nyanyi satu lagu , masa pgng mikrofon tu sumpah  gementar duh.. kitaorg punya lah pulun cari lirik lagu tuu xjumpa-jumpa :( then tetiba keluarlah satu lagu ni
Allah selematkan kamu , Allah selamatkan kamu ............
ya Allah time tu memang izzah nangis lah sebab izzah tau lah my b'day tu kelmarin 4jun tapi hari ni 5 jun kawan izzah , ain ni smbut b'day dia 3 jun  .. kak zai dan kak fai kasi kami dua orang satu kad merah jambu berserta autograph berharga dari para FASILITATOR :)

NO WORD CAN I SAID I LOVE YOU SO MUCH
REBUTIA , YOU'RE ROCK ! 

Sunday, April 29, 2012

ketika bicara tiada suara


Saat lidah kelu tanpa suara, kucapai helaian warkah kosong…kubiarkan pena menari rancak, melakar sebuah rahsia hati, mencurah secebis rasa yang terpendam di dalam jiwa, menyingkap kebuntuan yang terkunci di minda… biarlah tiada jawapan yang terbalas…,biarlah tiada siapa yang peduli… biarlah dunia menjauhi diri… kerna di sisiku ada Dia yang Maha Melindungi… Dia yang Maha Kekal…

Dia yang mengukirkan senyuman di bibirku saat aku merasa gembira dan bahagia..,
Dia yang menitipkan airmata di mataku saat aku merasa sedih dan berduka..,
saat teman tiada menemani..,
Dia tetap setia mendampingi diri..,
di waktu senang..,
mahupun di waktu sukar..,
teman dan keluarga yang kumiliki kini,
bukanlah milikku selamanya,
kerna..,
bila sudah tiba waktunya,
semuanya akan pergi meninggalkanku sendiri,
kerna..,
segalanya adalah milik Dia yang Maha Memiliki,
namun…,walaupun dalam sedar..,
aku masih selalu menyombongkan diri kepada Dia,
kerna sesungguhnya aku hanya insan biasa,
insan yang sering lupa dan leka,
adakalanya aku mengingkariNya biarpun aku sedar Dia melihatku,
ya Rabbi…ya Muhaimin…,
Engkau yang membolak-balikkan hati-hati,
janganlah Engkau palingkan hatiku dari agamaMu,
janganlah Engkau tarik nikmat iman dan Islam dariku,
biarpun dosaku sebanyak buih di lautan luas,
biarpun amal kebaikanku hanya sedikit cuma,
jauhkan diriku dari bisikan syaitan yang menyesatkan,
hindari diriku dari hasutan nafsu yang memusnahkan,
pelihara diriku dari perasaan riak dalam amalan,
lindungi diriku dari tipuan dunia yang menyesakkan,
pimpinlah diriku dalam kesederhanaan,
bantulah diriku dalam kesempitan,
bimbinglah diriku dalam kesabaran,
tuntunlah diriku dalam kejayaan,
“…Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau, kerana sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi(kurnia)…
“…Ya Allah ya tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh-kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat lemah dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat penakut dan kedekut, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia…”
Amin ya rabbal ‘alamin…

Saturday, April 28, 2012

tutorial cute tab menu


nak tak tab menu mcm di atas tu.. begini caranya :)
Dashboard->Design->Add a gadget->Html/Javascript
copy and paste kan kode ini okey :)
<style type="text/css">
/*Credits: Dynamic Drive CSS Library */
/*URL: http://www.dynamicdrive.com/style/ */
.sidebarmenu ul{
width:240;
text align:left;
list-style-type: none;
font: normal 13px Century gothic;
}
.sidebarmenu ul li{
position: relative;
}
/* Top level menu links style */
.sidebarmenu ul li a{
display: block;
overflow: auto; /*force hasLayout in IE7 */
color: white;
text-align:center;
text-decoration: none;
margin: 1px;
padding: 0px;
}
.sidebarmenu ul li a:link, .sidebarmenu ul li a:visited, .sidebarmenu ul li a:active{
background-color: #C6C6C6; /*background of tabs (default state)*/
border-top-left-radius: 15px 15px;
border-top-right-radius: 15px 15px;
border-bottom-left-radius: 5px 7px;
border-bottom-right-radius: 20px 15px;}
.sidebarmenu ul li a:visited{
color: white;
}
.sidebarmenu ul li a:hover{
border-top-left-radius: 75px 15px;
border-top-right-radius: 55px 15px;
border-bottom-left-radius: 5px 7px;
border-bottom-right-radius: 20px 15px;
-webkit-transition-duration: 1s;
background-color: #800080;}
/* Holly Hack for IE \*/
* html .sidebarmenu ul li { float: left; height: 1%; }
* html .sidebarmenu ul li a { height: 1%; }
/* End */
</style>
<script type="text/javascript">
//Nested Side Bar Menu (Mar 20th, 09)
//By Dynamic Drive: http://www.dynamicdrive.com/style/
var menuids=["sidebarmenu1"] //Enter id(s) of each Side Bar Menu's main UL, separated by commas
function initsidebarmenu(){
for (var i=0; i<menuids.length; i++){
  var ultags=document.getElementById(menuids[i]).getElementsByTagName("ul")
    for (var t=0; t<ultags.length; t++){
    ultags[t].parentNode.getElementsByTagName("a")[0].className+=" subfolderstyle"
  if (ultags[t].parentNode.parentNode.id==menuids[i]) //if this is a first level submenu
   ultags[t].style.left=ultags[t].parentNode.offsetWidth+"px" //dynamically position first level submenus to be width of main menu item
  else //else if this is a sub level submenu (ul)
    ultags[t].style.left=ultags[t-1].getElementsByTagName("a")[0].offsetWidth+"px" //position menu to the right of menu item that activated it
    ultags[t].parentNode.onmouseover=function(){
    this.getElementsByTagName("ul")[0].style.display="block"
    }
    ultags[t].parentNode.onmouseout=function(){
    this.getElementsByTagName("ul")[0].style.display="none"
    }
    }
  for (var t=ultags.length-1; t>-1; t--){ //loop through all sub menus again, and use "display:none" to hide menus (to prevent possible page scrollbars
  ultags[t].style.visibility="visible"
  ultags[t].style.display="none"
  }
  }
}
if (window.addEventListener)
window.addEventListener("load", initsidebarmenu, false)
else if (window.attachEvent)
window.attachEvent("onload", initsidebarmenu)
</script>
<div class="sidebarmenu">
<ul id="sidebarmenu1">
<li><a href="link ke page">Header</a></li>
<li><a href="link ke page">cute stuff</a></li>
<li><a href="link ke page">background</a></li></ul>
</div>
boleh tak ? kalau berjaya sila komen k kalau tak pun komen gak maybe ada yang tak kena :) 

yang kler OREN tu korang bley tukar warna yang korang nak kt sini


tutorial Status Update

nak tahu tak cara mudah untuk buat status update ?
okey ini caranya 
contohnya :) 

Dashboard->Design->Add a gadget->Html/Javascript
<center style="text-align: left;"><span class="Apple-style-span" style="color: #E3CEF6; font-family: Verdana, 'times new roman', serif;"><b>updates:</b></span></center><div style="Background-image:url(URL BACKGROUND ); repeat; padding: 4px;border:2px solid #E6E6E6;border-radius:5px;"><center><marquee>STATUS YANG HENDAK DI PAPARKAN</marquee></center></div> 

SAVE DAN LIHAT HASILNYA ?:)
SELAMAT MENCUBA
 

tutorial cute hover

masih layak ka saya ni nak mengucap perkataan maaf. buat saudara seislam dengnku itu. 
maaf kan saya terkasar bahasa . 
mcam yang saya katakan terpulang kepada mata yang memandang dan hati yang menilai. 
setiap orang berbeza pandangan bukan ?
maaf sekali lagi bro :) 

hari ni nak ajar cara untuk buat CUTE HOVER :) 



DASHBORB-->DESIGN-->EDIT HTML-->TICK EXPAND WIDGET
CTLR F cari code ni a:hover{
copy code ni dan ltkkan di bawah code a:hover{
color:#FF6699; background:url(url anda disini) ;background-repeat: repeat;
text-decoration:underline; 
 boleyh tak? selamat mencuba


example untuk Hover :)

http://4.bp.blogspot.com/-qG8Zdnf66zM/T5yIpGGk7nI/AAAAAAAAAwA/sAfv8Iv-G4s/s1600/1472203rabwzn2k6l.gif

http://2.bp.blogspot.com/-dKVAuy6jrZw/T5yIqZDDa9I/AAAAAAAAAwI/W_nKWrLDJfQ/s200/2539888hssfoym0we.gif

http://3.bp.blogspot.com/-cnp6kJU51P0/T5yItm1RRbI/AAAAAAAAAwQ/hcAZ7X-eSJg/s320/265393uwt96fm94z.gif

http://4.bp.blogspot.com/-b-UJLjnyqVw/T5yIwx6q3SI/AAAAAAAAAwY/JC_55MVqGUM/s1600/2885713thmi6wmtck.gif

http://1.bp.blogspot.com/-5Z3tIQ2gjSQ/T5yIx1AlBAI/AAAAAAAAAwc/C0nCnK_F6BA/s1600/590946k5q5smc6zs.gif

http://3.bp.blogspot.com/-3fi6zAhKu2o/T5yIyjUCwaI/AAAAAAAAAwk/Zz6DWItgEsY/s1600/590959ixog9oefgc.gif

http://3.bp.blogspot.com/-UId7UTh64v4/T5yI0Ixz8dI/AAAAAAAAAww/g_vqOetUIgY/s1600/590967ozxbw1ivwz.gif

http://1.bp.blogspot.com/-6sR3KpdRdFQ/T5yI1MxRToI/AAAAAAAAAw0/I2k-JHNC4wY/s1600/590969ib0749th0v.gif

http://1.bp.blogspot.com/-qM4eZSfdwpA/T5yI2bqLMjI/AAAAAAAAAxA/6iAr9T7TSMw/s1600/590972v0gcur4l30.gif

http://4.bp.blogspot.com/-y-QBZASqjGM/T5yI5ixfd1I/AAAAAAAAAxI/WqaS0jy0vkE/s320/705625dlliu27cnv.gif


http://4.bp.blogspot.com/-EtzBCPXQok0/T5yI7DBrrwI/AAAAAAAAAxQ/sXvgu_wM9Z4/s320/707566g91mlkt7sm.gif

http://3.bp.blogspot.com/-2AsqC16rCjg/T5yI8aKzxAI/AAAAAAAAAxU/LlTrNwv4U4s/s1600/707582hlfkp8g45j.gif




lpas tu jangan lupa save okey :)